Een nieuwe tuin laten aanleggen doe je zo

Tuin laten aanleggen? Zo kies je het juiste hoveniersbedrijf

Het tuinseizoen staat weer voor de deur en veel mensen zijn volop bezig om hun tuin op orde te maken zodat ze straks van het buitenleven kunnen genieten. Maar wat als je tuin niet naar je zin is en je een nieuwe tuin wilt laten aanleggen door een hoveniersbedrijf? Hoe zorg je er dan voor dat je het juiste bedrijf kiest? 

Want, zoals in elke branche het geval is, zijn er ook onder hoveniersbedrijven echte professionals en hobbyisten die het werk niet altijd naar behoren uitvoeren. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips die je kunt gebruiken om een hoveniersbedrijf te kiezen.

Begint de hovenier met het maken van een tuinontwerp?

Een nieuwe tuin kost zomaar € 10.000,-. Een fors bedrag voor de meeste mensen. Daarom kunnen de meeste mensen het zich niet permitteren om een tuin aan te leggen zonder eerst goed na te denken over hoe de nieuwe tuin er uit moet komen te zien. Het moet immers in één keer goed zijn.

Een goede hovenier begint dan ook altijd met het maken van een tuinontwerp. Het liefst een tuinontwerp in 3D, omdat je dan kunt ervaren of het ontwerp daadwerkelijk bij het beeld aansluit dat je van je nieuwe tuin hebt. Ons advies is dan ook om een hoveniersbedrijf te zoeken dat 3D tuinontwerpen maakt.

Nieuwe tuin laten aanleggen

Worden tuinmaterialen waar mogelijk hergebruikt?

Helaas hanteren veel hoveniersbedrijven het beleid om oude tuinen leeg te ruimen en alle tuinmaterialen opnieuw aan te schaffen. Zonde, want vaak zijn oude tuinmaterialen nog goed bruikbaar.

Denk bijvoorbeeld aan tuintegels die omgedraaid kunnen worden. Na een intensieve reinigingsbeurt zien ze er weer als nieuw uit. Nog een voorbeeld: het hout van een schutting kan gebruikt worden om mooie plantenbakken van te maken.

Het hergebruiken van tuinmaterialen zorgt niet alleen voor een fikse besparing op de materiaalkosten van je tuin. Het zorgt ook dat je een bijdrage leeft aan de circulaire samenleving. 

Oftewel een samenleving waarin gebruikte materialen een nieuwe bestemming krijgen. Er zijn zelfs hoveniersbedrijven die aanbieden om je tuin voor een zo groot mogelijk gedeelte aan te leggen met gebruikte tuinmaterialen. We spreken dan ook wel over een circulaire tuin.

Materialen van je oude tuin hergebruiken

Wordt er nagedacht over de afvoer van regenwater?

Doordat we in Nederland steeds vaker te maken krijgen met hevige regenbuien, is het belangrijk dat een hovenier proactief adviseert over de afvoer van regenwater. Denk bijvoorbeeld aan een ondergronds drainagesysteem waarmee het regenwater in een ondergronds bassin wordt opgevangen. Maar het kan ook eenvoudiger, bijvoorbeeld door een regenton op de dakgoot aan te sluiten.

Een hoveniersbedrijf dat niet proactief met je meedenkt over de afvoer van regenwater is eigenlijk niet toekomstbestendig georiënteerd. Het heeft wat ons betreft dan ook niet de voorkeur om met een dergelijk bedrijf in zee te gaan.

Wordt de natuur niet vergeten?

Hoewel de meeste mensen er tegenwoordig voor kiezen om hun tuin in z’n geheel te betegelen, is dat allesbehalve goed voor de natuur. En overigens ook niet voor de afvoer van regenwater. 

Bovendien is een betegelde tuin niet onderhoudsvrij. Dus als dat de reden voor je was om je nieuwe tuin compleet te laten betegelen, kom je van een koude kermis thuis. Tussen de voegen gaat immers allerlei onkruid groeien. 

Een goede hovenier zorg dus voor een balans tussen enerzijds de wensen van zijn klant en anderzijds de wensen van de natuur. Het is in ons gemeenschappelijke belang dat we naar dit soort tuinen streven. Een goed hoveniersbedrijf zal je dan ook adviseren over de mogelijkheden om zowel aan je eigen wensen als aan die van de natuur te kunnen voldoen.

De natuur mag niet vergeten worden in je tuin

Bespreken ze het onderhoud van de tuin?

Een tuin is leuk zolang je er niet meer tijd aan hoeft te besteden dan dat je zou willen. Voor sommige mensen betekent dat dat ze het prima vinden om ieder weekend in de tuin bezig te zijn. Terwijl andere mensen het genoeg vinden om één keer per maand tuinonderhoud uit te voeren. 

Een goed hoveniersbedrijf inventariseert daarom in welke mate je tuinonderhoud wilt uitvoeren. En stemt daar vervolgens de tuin op af. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het tuinonderhoud uit te besteden. In dat geval is het van belang dat je naar de onderhoudskosten informeert, zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan.

Oriënteer je goed

Met de tips die we in dit artikel met je hebben gedeeld moet het een stuk makkelijker worden om je goed te oriënteren op de verschillende hoveniersbedrijf. Neem de tijd om je te oriënteren, want zoals gezegd is de aanleg van een nieuwe tuin voor de meeste mensen een kostbare aangelegenheid. Het zou dus zonde zijn als je achteraf in een tuin zit waarin je je eigenlijk niet prettig voelt.

De oriëntatie van je nieuwe tuin